Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

miodownik herbaciany

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 50 dkg
miód 30 dkg
cukier 3/4 szklanki
napar mocny z herbaty 3/4 szklanki
masło 3 łyżki
jajko 2 szt
sól szczypta
rodzynki 2 łyżki
skórka pomarańczowa 2 łyżki
goździki mielone 1/2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: miodownik herbaciany

Rodzynki zalewamy gorącą wodą i po 5 min odcedzamy.W rondlu topimy miód masło i cukier,dolewamy napar z 3 torebek herbaty i starannie mieszamy i studzimy,następnie wlewamy rozkłócone jajka i znowu mieszamy.Do dużej miski wsypujemy mąkę,dodajemy sól gozdziki i sodę,wlewamy zawartość rondla i wszystko dobrze miksujemy a następnie mieszamy z osączonymi rodzynkami i skórką pomarańczową.Przekładamy ciasto do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy keksowej i pieczemy 70 min w 160 stopniach.Gotowe ciasto polewamy polewą czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 01.09.2011 08:23
smaczny
Sylwia88 16.06.2011 19:07
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak