Sposób przygotowania

Mąkę, zsiadłe mleko, sodę, sól i cukier wymieszać. Wyrobić drewnianą łyżką lub zagnieść niezbyt twarde ciasto. Wyłożyć na stolnicę, oprószyć mąką, odcinać niewielkie kawałki ciasta. Każdy kawałek obtoczyć w mące i palcami wyrabiać placuszki. Smażyć na oleju na złoto. Podawać z dżemem, powidłami lub posypać cukrem pudrem.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Mateusz/matikor

    mniam mniam
  • 0
    original
    Opublikowano

    Emilia22

    ale pyszności:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Agiatis

    pysznie to wygląda:)
  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    takich placuszków nie znam, zwykle robię rzadsze ciasto do nakładania łyżką, ale skoro polecasz takie to wypróbuję bo u mnie na placki dużo chętnych :-)
  • 4
    no-image
    Opublikowano

    aguus

    Na zsiadłym mleku placuszków nie robiłam, więc na pewno wypróbuję Twoją propozycję:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    js28

    wypróbujcie, bo są pyszne :) To kolejny smak mojego dzieciństwa :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Anita21

    mmm chętnie wypróbuje :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    maryśka

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    super
  • 2
    original
    Opublikowano

    Beatris

    Też robię z zsiadłym mlekiem i takie smakują nam najbardziej.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !