Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladki w galarecie

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

z kurczaka 2 udka
pieczarek 10 sztuk
papryki 1/2 strąka
groszku konserwowego 1/2/ puszki
startego żółtego sera 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
siekanej natki pietruszki 1 łyżka
jajko 1 szt
cebula 1 mała
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 opakowanie
bulion 1/2 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki w galarecie

Udka myjemy, przekrawamy na dwie części i wyjmujemy kości. Nacieramy solą i pieprzem (ewentualnie przyprawą do kurczaka). Pieczarki myjemy (jeśli trzeba to je obieramy), kroimy w dość grube plasterki. Wrzucamy na patelnię i odparowujemy. Trochę podsmażamy. Cebulę drobno kroimy i dodajemy do pieczarek, studzimy. Paprykę myjemy, oczyszczamy, kroimy w kostkę i dodajemy do pieczarek razem z tartą bułką, serem i natką pietruszki. Dodać jajko wymieszać i doprawić do smaku. Przygotowanym farszem napełniamy części udek i spinamy wykałaczkami (można obwiązać nitką). Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na wolnym ogniu ze wszystkich stron na złoty kolor. Podlewamy odrobiną bulionu i dusimy do miękkości pod przykryciem. Udka można też panierować w jajku i bułce tartej i smażyć jak kotlety tylko dłużej. W gorącym bulionie rozmieszać żelatynę według przepisu na opakowaniu, przestudzić. Na półmisek wyłożyć groszek i układać na nim przestudzone roladki (wyjąć wykałaczki). Zalać tężejącą żelatyną. Udekorować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magduś83 20.08.2011 21:08
fajny przepis
Misiakova 06.08.2011 09:20
pycha
Joanna108
Joanna108 10.12.2010 13:01
zachcające
Sloneczko222 01.10.2010 21:08
Wyglądają bardzo apetycznie:)
katarzynka455 22.09.2010 08:51
apetyczne
Smakosz6 23.08.2010 15:50
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak