Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowy placek rabarbarowy z kruszonką

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

rabarbar 1/2 kg
mąka pszenna 1/2 kg
jajko 3 szt
drożdże 5 dag
masło 1/2 kostki
cukier 3/4 szklanki
mleko 3/4 szklanki
mąka pszenna 1 i 1/2 szklanki
masło 1/2 kostki
cukier 1/2 szklanki
cukier waniliowy 1/2 op

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowy placek rabarbarowy z kruszonką

Rabarbar oczyść, pokrój w kostkę. Posyp 3 łyżkami cukru, odstaw na 30 minut. Jajka wbij do miski, wkrusz drożdże, dodaj pokrojone miękkiemasło, posyp resztą cukru, polej zimnym mlekiem. Nie mieszaj. Odstaw na 1-2 godziny w ciepłe miejsce. KRUSZONKA;masło i mąkę zagnieć z cukrem. Schłodż. Do wyrośniętego ciasta wsyp mąkę, dokładnie wymieszaj. Ciastem wyłóż natłuszczoną blachę, odstaw do wyrośnięcia. Ułóż rabarbar, posyp kruszonką. Piecz około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lidia6 12.02.2012 13:01
na pewno pyszne
krystyna24 04.09.2011 18:53
fajny
joanna77 18.06.2011 19:18
robie podobny ale z truskawkami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak