Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wątróbka po prowansalsku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wątroba 500 g
słonina 50 g
pomidory 2 szt
cebula 3 szt
oliwki czarne 100 g
marchew 1 szt
wino białe 2 szklanki
oliwa 2 łyżki
skórka z cytryny do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
natka pietruszki 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka po prowansalsku

Oczyszczoną wątróbkę pokroić w dość dużą kostkę, zalać winem, posypać siekaną natką pietruszki, dodać oliwę. Odstawić w chłodne miejsce na 6 go­dzin. Słoninę pokroić, wrzucić do rondla, włożyć wątróbkę, przekładając pokrojoną w plasterki mar­chwią i cebulą, dodać pokrojone pomidory i oliwki. Zalać winem, w którym marynowała się wątroba, dodać skórkę cytrynową. Przykryć rondel i dusić na wolnym ogniu 30 minut. Oprószyć solą i pieprzem. Podawać z ryżem.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jeta72 23.07.2011 11:23
smaczne
Krystyna32 19.06.2011 00:09
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak