Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Regionalna zupa chrzanowa

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dkg żeberek wędzonych 30-50
dkg kiełbasy wiejskiej surowej wędzonej 30
marchewki 2
pietruszka korzeń 1
korzenie chrzanu 1-2
z jednej cytryny sok
ml kwaśnej, wiejskiej śmietany 200
liście laurowe+4 ziarenka ziela angielskiego+kilka ziaren pieprzu 2
czubata łyżka suszonego majeranku 1
czubata łyżka mąki, może być pszenna lub żytnia 1
jaj na twardo kilka
pęczek szczypiorku 1
sól, cukier, pieprz mielony do smaku:
seler 1 mały korzeń

Przepis i sposób przygotowania na: Regionalna zupa chrzanowa

Obrowska zupa chrzanowa to regionalna potrawa wielkanocna z woj. łódzkiego, z gminy Kiełczygłów - wpisana na listę produktów regionalnych.

Nie wiem na ile dokładnie udało mi się ją przygotować, ponieważ stara receptura jest ściśle chroniona. Podobno najlepszy chrzan uprawia się właśnie w woj. łódzkim, nad Wartą. Żeberka i kiełbasę wkładamy do garnka. Dodajemy oskrobane i umyte warzywa korzeniowe, cebulę, pieprz, ziele i liście laurowe. Zalewamy ok. 1,5 l wody i gotujemy na niedużym ogniu 1-1,5 godziny. Wywar przecedzamy, żeberka obieramy, kości zje zaprzyjaźniony pies a mięso siekamy drobno razem z kiełbasą. Chrzan oczyszczamy dokładnie, myjemy i obieramy. Ścieramy na najmniejszych oczkach tarki jarzynowej i od razu skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy. Mąkę roztrzepujemy z kilkoma łyżkami przestudzonego wywaru i wlewamy do całości dodając też roztarty w dłoniach majeranek. Po 4-5 min. gotowania dodajemy chrzan, zagotowujemy ponownie i doprawiamy zupę cukrem, pieprzem i ew. solą. Śmietanę rozrabiamy z 0,5 łyżeczki soli, hartujemy niewielką ilością wywaru - wlewamy do zupy - już nie gotujemy. Podajemy kładąc na dno talerza trochę posiekanego mięsa i kiełbasy oraz posiekane jajko, zalewamy \"wkładkę\" gorącą zupą i ozdabiamy posypując wierzch posiekanym szczypiorkiem i dokładając połówki lub ćwiartki jajek. Zupa chrzanowa jest bardzo aromatyczna jednak im dłużej stoi tym zapach i smak staje się łagodniejszy - można podać na stół tarty chrzan w osobnym naczyniu aby każdy biesiadnik mógł ją sobie zaostrzyć w/g upodobań. Można ją przechowywać 2-3 dni bez obawy, że skiśnie ponieważ chrzan zawiera związki bakterio- i grzybobójcze.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 31.10.2013 22:38
druga się utopiła pewnie, biedaczka
Smaczna_B 30.10.2013 16:45
a gdzie te połowki jajek , tu jest tylko jedno jajko
Agnieszka/picola 13.04.2012 23:42
podoba mi się
ziutula
ziutula 23.12.2011 23:51
u mnie babcia kaszubka robiła podobną z jajkiem i kiełbasą - taki fałszywy żur...
Bart 04.02.2011 18:49
lubię takie zupki
MAŁY 13.12.2010 10:06
świetnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak