Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

galaretka czereśniowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czereśnie 1/2 kg
woda 1 l
GALARETKI WIŚNIOWE 2 szt.
maliny świeże 1/3 kg
białko 1 szt.
cukier 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: galaretka czereśniowa

Czereśnie, umyj, osusz, usuń ogonki oraz pestki. Zagotuj litr wody, wsyp do niej obie galaretki wiśniowe, wymieszaj dokładnie. Odstaw w chłodne miejsce, żeby galaretka wystygła i zaczęła tężeć.
Gdy galaretka zacznie zastygać dodaj do nie czereśnie. Wymieszaj, aby owoce równomiernie ułożyły się w masie.
Długą wąską formę wyłóż folią spożywczą tak, aby jej brzegi sporo wystawały poza formę. Wylej na folię tężejącą galaretkę z czereśniami. Wstaw formę z galaretką do lodówki, aby całkowicie stężała. Pozostaw ją w lodówce na co najmniej 2 godziny. Maliny umyj, osusz.
Białko przelej do płytkiego naczynia i wrzuć do niego maliny. Po kąpieli w białku oprósz maliny cukrem.
Galaretkę wyjmij z formy i usuń folię. Owocami w cukrze udekoruj wierzch deseru. Do czasu podania przechowuj go w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak