Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Podlaski pasztet z grzybami

3.0
(17)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kg wieprzowej łopatki lub kawałków od szynki 1
kg podgardla wieprzowego 0,75
kg wątroby wieprzowej 0,5
czubate łyżki proszku grzybowego z grzybów suszonych mieszanych 2
marchewka 1
pietruszka korzeń 1
liście laurowe+5 ziarenek ziela angielskiego 2
suche bułki kajzerki 2
jaj 6-8
czubata łyżeczka gałki muszkatołowej, świeżo utartej 1
łyżeczki soli 2-3

Przepis i sposób przygotowania na: Podlaski pasztet z grzybami

Niepowtarzalny smak ziół i grzybów przywiezionych z Podlasia - grzyby zbieram tam w sezonie sama a część ziół pochodzi właśnie z ogródka znajomej....czasami także mięso z podlaskiej świnki... Grzyby suszone zalać ok. 1 l gorącej wody, moczyć 30 min. a następnie gotować 1 godzinę na małym ogniu, odcedzić, drobno posiekać. Mięso i podgardle pokroić na mniejsze kawałki, obsmażyć na patelni - nie dodawać tłuszczu, z podgardla wytopi się go dużo. Mięso przełożyć do garnka, dołożyć marchewkę, pietruszkę, obraną pokrojoną cebulę, ziele i liście laurowe. Wlać wodę od grzybów i dusić aż mięso będzie miękkie. Następnie całość odcedzić, usunąć ziele i liście, w pozostałym płynie namoczyć bułki. Na reszcie tłuszczu ze smażenia mięsa obsmażyć pokrojoną na kawałki wątróbkę. Mięso, warzywa, wątróbkę i namoczone bułki (razem z sosem) zemleć 2-3 razy przez maszynkę. Do masy dodać posiekane grzyby i proszek grzybowy. Wbić jajka, wyrobić. Dosypać przyprawy i sól, powtórnie dokładnie wyrobić. Po wyrobieniu masy zawsze próbuję odrobinę żeby sprawdzić, czy jest dostatecznie słona. Foremki (piekę w keksówkach bo tak mi wygodnie) wysmarować roztopionym smalcem i wysypać tartą bułką. Masę nakładać do 3/4 wysokości. Wierzch wygładzić łyżką maczaną w zimnej wodzie. Piec 30-40 min. w piekarniku nagrzanym do 180st. C. Upieczone pasztety zostawić w foremkach do następnego dnia. Podawać pokrojony w plastry, z dodatkiem chrzanu, ćwikły albo żurawiny....

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AURELKA 17.08.2012 20:29
super
Agnieszka/picola 29.03.2012 15:55
pycha
Magdalena1110 16.04.2011 23:47
aż ślinka cieknie
Ewelina38 25.03.2011 18:20
wow, ale pyszny pasztecik
wiktor188 13.02.2011 09:19
pycha
FAFIK 02.02.2011 06:37
Pychota
SmacznaPyza 29.10.2010 08:42
na Święta znowu upiekę :-)
wedith1 28.10.2010 22:28
Uwielbiam domowe pasztety! Twój przepis- rewelacja!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak