Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik na kefirze

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 1/2 szklanki
cukier 2 szklanki
kakao 5 łyżek
kefir 3 szklanki
proszek do pieczenia 3/4 łyżeczki
cynamon 2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
powidła śliwkowe 4 łyżki
olej 3//4 szklanki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 op
jabłka 1 i 1/2 kg
galaretka 2 op
cukier 1/2 szklanki
kremówka 1 litr
cukier puder 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik na kefirze

CIASTO; wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszaj lub zmiksuj na wolnych obrotach. Ciasto podziel na 3 części. Wlej do wyłożonych papierem do pieczenia prostokątnych form. Piecz 45 minut w temperaturze 180 stopni. MASA JABŁKOWA; jabłka obierz, pokrój na kawałki, podsmaż. Wsyp galaretki i cukier, wymieszaj. Schłodż.MASA ŚMIETANKOWA; kremówkę ubij z cukrem pudrem. Dodaj żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklanki gorącej wody. Przestudzoną połącz z ubitą śmietaną.Jeden placek posmaruj masą śmietanową, jabłkową i znów śmietanową. Przykryj drugim ciastem i czynność powtórz. Zakończ trzecim plackiem. Wierzch posyp cukrem pudrem lub polej polewą czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak