Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

smażony łosoś z sałatką chińską na galetce ziemniaczanej

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

olej sojowy
sól
Pieprz biały mielony Prymat
mieszanka chińska hortex 1 opakowanie
ziemniaki 60 dkg
czosnek 4 ząbki
masło 40 gram
natka pietruszki
sok z cytryny 1 szt
miód 1 łyżka
sos sojowy 1 łyżka
pestki dyni
łosoś filet 480 ze skórą

Przepis i sposób przygotowania na: smażony łosoś z sałatką chińską na galetce ziemniaczanej

Mieszankę chińską nie rozmrożoną smażymy na oleju tak aby się zrumieniła,pod koniec smażenia doprawiamy solą i białym pieprzem.Obrane ziemniaki kroimy w bardzo cienkie zapałki,mieszamy je z pokrojoną natką pietruszki oraz drobno posiekanym czosnkiem solimy i posypujemy pieprzem,dokładnie mieszamy i smażymy małe placuszki takiej samej wielkości jak placki ziemniaczane.Pod koniec smażenia dodajemy masło w celu uzyskania złocistego koloru.Olej sojowy 3 łyżki mieszamy z sokiem z cytryny i miodem,doprawiamy solą i białym pieprzem,przed podaniem dodajemy sos sojowy,gdy sos jest gotowy grzejemy go ale nie gotujemy .Każdą porcję łososia solimy posypujemy pieprzem smażymy z obu stron na złoty kolor.Na płaskim talerzu układamy ziemniaczaną galetkę na nią nakładamy połowę gorącej mieszanki chińskiej a na nią rybę na wierzch kładziemy resztę sałatki .Całość polewamy gorącym sosem i posypujemy pestkami dyni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mateusz/matikor 15.06.2011 22:02
no ciekawe ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak