Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tort orzechowo-migdałowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
orzechy włoskie 10 dkg
migdały 10 dkg
jajko 6 szt
cukier 20 dkg
Krem:
masło 20 dkg
cukier puder 10 dkg
kawa rozpuszczalna 2 łyżki
dekoracja
wiśnia kandyzowana 5 dkg
płatki migdałowe 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: tort orzechowo-migdałowy

Orzechy i migdały drobno siekamy i mieszamy z cukrem utartym z żółtkami.Z białek ubijamy pianę.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i powoli ciągle mieszając wsypujemy do masy orzechowo migdałowej,na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie wszystko mieszamy.Przekładamy ciasto do wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 26 cm i pieczemy 55 min w 180 stopniach.Masło ucieramy z cukrem pudrem,pod koniec ucierania powoli wlewamy wystudzoną kawę.Gładkim kremem smarujemy wierzch i boki tortu.Wierzch dekorujemy owocami oraz płatkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 28.08.2011 00:11
pychotka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak