Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cygan

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło lub margaryna 15 dkg
jajko 8
cukier puder 25 dkg
mąka ziemniaczana 1 łyżka
miód 15 dkg
kakao 5 dkg
mak 30 dkg
mąka 15 dkg
cynamon Prymat szczypta
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Cygan

Wyżej wymienione składniki są na ciasto. Przygotowanie ciasta:
masło utrzeć z cukrem pudrem i rozpuszczonym letnim miodem, potem dodawać na przemian, dalej ucierając, po jednym żółtku i po łyżce sparzonego i zmielonego trzy razy maku. Ubić pianę z białek na sztywno, wymieszać ją z mąką ziemniaczaną, mąką pszenną, sodą, kakaem i szczyptą cynamonu bardzo delikatnie, dodawać po trochę do masy makowej i ponownie delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną i posypaną bułką tartą blachę i upiec a nagrzanym piekarniku.
Masa:
40 dkg masła
30 dkg cukru pudru
1 budyń śmietankowy
1/2 litra mleka
3 łyżki mąki pszennej
2 jajka
sok z jednej cytryny
1 galaretka
1 paczka biszkoptów
Ugotować galaretkę i wlać do płaskiego naczynia, potem wystudzić. Jajko, budyń i mąkę ubić trzepaczką, do tego wlać lekkim strumieniem gorące mleko, ciągle mieszając chwilę zagotować, wystudzić. Masło utrzeć z cukrem, potem dodawać porcjami wystudzony budyń, sok z cytryny, dalej ucierać aż masa będzie puszysta i jednolita.
Placek przekroić na połowę. Na jedną część wyłożyć połowę masy i wyłożyć na skos biszkopty i galaretkę - na przemian, potem znowu wyłożyć drugą część masy i przykryć drugą częścią placka. Wierzch polać polewą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 10.10.2011 09:08
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak