Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarta śliwkowa

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 25 dag
masło 12 dag
cukier puder 10 dag
żółtko jajek
śliwki 75 dag
cukier 15 dag
cynamon
woda zimna 1-2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: tarta śliwkowa

z mąki, masła, cukru, żółtka zagnieść ciasto i schłodzić je. Śliwki umyć i pozbyć się pestek. 1/3 cukru zrumienić na patelni dodać śliwki i pozostały cukier, następnie dodać cynamon i całość zrumienić. 2/3 Ciasta wyłożyć formę do tarty a także brzegi. Ułożyć śliwki i na wierzchu zrobić z pozostałego ciasta kratkę. Piec ok. 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 12.05.2013 19:55
Bardzo smakowicie się zapowiada. Z chęcią zjadłabym kawałeczek takiej tarty.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak