Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z wędzonego kurczaka z pieczoną papryką

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

papryka czerwona 4 szt
papryczka chilli zielona 1 szt
cebula 1 szt
oliwa 1 łyżka
rosół 2 l
czosnek 2 ząbki
Kolendra cała Prymat 1 łyżeczka
kminek 1 łyżeczka
smietana 18% 100 ml
kolendra świeża posiekana 80 g
kurczak wędzony 350 g
Pieprz czarny grubo mielony Prymat 1\2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z wędzonego kurczaka z pieczoną papryką

Oczyszczone i pokrojone na duże kawałki papryki i chili pieczemy w piekarniku, aż skórka sczernieje i pomarszczy się. Upieczone wkładamy do plastikowej torby i zostawiamy, żeby ostygły, a następnie obieramy ze skóry i siekamy na kawałki. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę i smażymy grubo posiekaną cebulę i rozgnieciony czosnek przez 2-3 min. Dodajemy cayenne, kolendrę i kminek i smażymy 1 min, ciągle mieszając. Dodajemy rosół, pieczoną paprykę, chili i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy 15 min. Ostudzoną lekko zupę miksujemy na krem. Podgrzewamy, dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, doprawiamy pieprzem i dodajemy liście kolendry. Do każdej porcji dokładamy łyżkę śmietany, nie mieszamy. Podajemy z chipsami tortilla.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

m1monika 04.07.2011 16:20
apetyczna;
Iwona45 27.06.2011 11:29
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak