Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Steki kawalerskie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gruby szczypior 1 pęczek
mięsisty pomidor 1 szt
sos wingret 4 łyżki
estragon
bazylia
sok z cytryny
pieprz
sól
olej do smażenia
frytki 1 op
polędwica wołowa 5 plastrów
kapusta 1/4 młoda

Przepis i sposób przygotowania na: Steki kawalerskie

Frytki rozsypać na wyścielonej folią aluminiową blasze i upiec a właściwie odgrzać w gorącym piekarniku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wołowinę skropić sokiem z cytryny, lekko rozbić tłuczkiem zwilżonym zimną wodą, po czym z obu stron natrzeć ziołami i pieprzem i odłożyć na 5-10 minut. Wtym czasie kapustę pokroić w jak najcieńsze paseczki. Dodać posiekany szczypior oraz pokrojony w słupki lub na małe cząstki pomidor i wymieszać te składniki z sosem wingret. Jeśli trzeba doprawić jeszcze surówkę solą i pieprzem, odstawić na bok. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, smażyć steki po 2-3 minuty z każdej strony, po czym przełożyć na talerze i dopiero wtedy posolić. Podawać z gorącymi frytkami i surówką z młodej kapusty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bercik1 18.09.2011 22:22
to coś dla mnie
IlonaAlbertos 18.09.2011 16:21
Jedzenie dla prawdziwego faceta :) Mój mąż byłby zadowolony( chociaż kawalerem nie jest :) )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak