Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta szparagowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szparagi białe 300 g
brokuły 250 g
ciasto francuskie 1 szt
cukinia 100 g
szczypiorek 1\\4 pęczka
cebula dymka ze szczypiorkiem 1 szt
śmietana 50 ml
sól do smaku
żółtko jajek 1 szt
jajko 1 szt
pieprz do smaku
Sos Holenderski: 1 szt
ser gouda 80 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta szparagowa

Ciasto rozmrozić i rozwałkować na cienki pla­cek, wyłożyć na natłuszczoną tortownicę (26 cm) i uformować wysoki brzeg, nakłuć widelcem. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Szparagi opłukać, obrać i pokroić na kawałki długości 3 cm. Brokuły umyć i podzielić na różyczki.Cukinię umyć i po­kroić w plastry. Cebulkę oczyścić, umyć i posie­kać. Szparagi i brokuły blanszować ok. 5 min w osolonej wodzie, przelać zimną wodą i osączyć.Szczypiorek oczyścić, posiekać, wymieszać z warzywami. Żółtko wymieszać z jajem, śmie­taną, sosem, serem, solą i pieprzem, dodać do warzyw. Warzywa wyłożyć na ciasto, tar­te wstawić do piekarnika i piec ok. 50 minut.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

m1monika 25.07.2011 18:36
super
Ania67 04.07.2011 09:43
rewelacja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak