Sposób przygotowania

1. Twaróg zmielić dwa razy (można kupic juz zmielony). Przesiać mąkę na stolnicę. Połączyć z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone masło. Wszystkie składniki posiekać nożem tak, żeby się połączyły.
2. wsypać cukier, wymieszany z cukrem waniliowym, dodać jajka i zmielony ser. Szybko wyrobić masę. Ciasto cienko rozwałkować, szklanką o duzej srednicy wycinać z niego placuszki. W każdym placuszku kieliszką wyciąć dziurkę.
3. W głębokim garnku rozgrzać tłuszcz, wrzucać przygotowane oponki i smażyć je z obu stron na złoty kolor. Gotowe wyjmować, osączyć z tłuszczu na pergaminie i jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !