Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kombinowany omlet

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 9 szt
żółty ser 200 g
mleko 100 ml
mąka 1 łyżka
płatki kukurydziane 3 szk
sól 1 łyżeczka
pieprz kolorowy 1/2 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczka
ząbek czosnku 2 szt
boczek wędzony 150 g
ogonówka 150 g
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Kombinowany omlet

Boczek i ogonówkę pokroić w cienkie paseczki i podsmażyć, odsączyć z nadmiaru wytopionego tłuszczu.
Ser zetrzeć na bardzo drobnych oczkach.
Czosnek obrać, umyć i przecisnąć przez praskę.
Do miski wbić jajka, dodać mleko i mąkę oraz sól, pieprz i paprykę i miksować około 2 minuty.
Dodać przeciśnięty czosnek, starty ser i płatki i wymieszać.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, po czym nakładać masę omletową na patelnię robiąc placek.
Wierzch posypać przesmażoną wędzonką.
Gdy spód się zetnie delikatnie obrócić omlet na drugą stronę i smażyć do ścięcia się spodu.
Omlet przełożyć na talerz, zgiąć na pół, można podać polany ketchupem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 04.12.2011 09:37
super
Krzysztof18
Krzysztof18 01.11.2011 08:36
dobre
eli_555 29.07.2011 22:25
pychotka
SmacznaPyza 16.06.2011 09:12
ciekawa ta kombinacja :-)
Misiek1 15.06.2011 09:41
apetyczny ten omlet:)
Małgorzata113 15.06.2011 09:28
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak