Sposób przygotowania

1. Na stolnicę przesiać mąkę, wbić jajko, dodać masło, szczyptę soli i rozdrobniony twaróg - ze składników wyrobić ciasto. Przykryć lnianą ściereczką, odłożyć na godzinę.
2. Ciasto rozwałkować na płat grubości ok. 3 mm jeśli się klei do wałka lekko oprószyć mąką), za pomoca szklanki lub foremki wykrawać z niego kółka. 3. Żółty ser zetrzeć na tarce. Mortadelę pokroic w drobną kostkę lub rozdrobnić widelcem. Wymieszać z serem, rozkłóconym jajkiem, doprawić pieprzem, solą i papryką.
4. Na środku każdego kółka ułożyć łyżeczkę farszu, kółko złozyć na pół i przy pomocy widelca dobrze docisąć brzegi.
5. Pieroszki ułożyć na blasze, posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać kminkiem i sola. Włożyc do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 8-10 min.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !