Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słone pierożki z mortadelą

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 100 g
masło 100 g
jajko 1 szt.
sól
kminek szczypta
Farsz:
mortadela 150 g
ser żółty 75 g
jajko 2 szt.
czosnek 2 ząbki
pieprz
twaróg 100 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Słone pierożki z mortadelą

1. Na stolnicę przesiać mąkę, wbić jajko, dodać masło, szczyptę soli i rozdrobniony twaróg - ze składników wyrobić ciasto. Przykryć lnianą ściereczką, odłożyć na godzinę.
2. Ciasto rozwałkować na płat grubości ok. 3 mm jeśli się klei do wałka lekko oprószyć mąką), za pomoca szklanki lub foremki wykrawać z niego kółka. 3. Żółty ser zetrzeć na tarce. Mortadelę pokroic w drobną kostkę lub rozdrobnić widelcem. Wymieszać z serem, rozkłóconym jajkiem, doprawić pieprzem, solą i papryką.
4. Na środku każdego kółka ułożyć łyżeczkę farszu, kółko złozyć na pół i przy pomocy widelca dobrze docisąć brzegi.
5. Pieroszki ułożyć na blasze, posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać kminkiem i sola. Włożyc do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 8-10 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 07.01.2014 08:16
apetyczne !!!
tomek18 08.10.2011 08:36
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak