Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kruche ciasteczka z dżemem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 40 dkg
cukier puder 12 dkg
sól szczypta
żółtko jajek 1 szt
masło 25 dkg
esencja migdałowa
dżem wiśniowy
dżem pomarańczowy
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: kruche ciasteczka z dżemem

Cukier puder łączymy z miękkim masłem,żółtkiem i esencją zapachową a na koniec dodajemy mąkę.Ciasto formujemy w kulę i wkładamy do lodówki na 2 godziny.Po wyjęciu z lodówki wałkujemy na grubość 0,5 cm i wykrawamy ciasteczka ozdobnymi foremkami.Pieczemy przez 15 min w 180 stopniach.Po upieczeniu ciasteczek ozdabiamy je delikatnie podgrzanym i wymieszanym na jednolitą masę dżemem i posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rybciia 18.06.2011 09:03
pyszne do kawki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak