Sposób przygotowania

Umyte oczyszczone mięso wygniatamy ręką nacieramy pieprzem i tymiankiem,zalewamy olejem z sokiem i skórką pomarańczową przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 4 godz.Przekładamy do brytfanki i pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200 stopni polewając marynatą.Gdy wołowina się zrumieni dopiekamy pod przykryciem z folii aluminiowej,pod koniec pieczenia mięso solimy.W rondelku topimy masło dodajemy pokrojoną dymkę wlewamy wino i chwilę gotujemy na małym ogniu,wkładamy obrane pokrojone w kostkę owoce bez pestek i mieszając dusimy kilka minut na małym ogniu.Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy odrobiną zimnej wody wlewamy do sosu i mieszając podgrzewamy aż zgęstnieje.Mięso kroimy w plastry podgrzewamy w sosie przekładamy na półmisek i posypujemy natką pietruszki.Podajemy z ryżem.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !