Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

wołowina w cytrusowym sosie

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wołowina 1 kg
olej 3 łyżki
sok z pomarańczy 1 szt
skórka z pomarańczy 1 szt
sól
pieprz
sos
pomarańcze 2 szt
cytryna 1 szt
jabłko winne 1 szt
cebula dymka ze szczypiorkiem pęczek
masło 2 łyżki
wino czerwone wytrawne 1 szklanka
cukier
mąka ziemniaczana 1 łyżka
natka pietruszki 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: wołowina w cytrusowym sosie

Umyte oczyszczone mięso wygniatamy ręką nacieramy pieprzem i tymiankiem,zalewamy olejem z sokiem i skórką pomarańczową przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 4 godz.Przekładamy do brytfanki i pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200 stopni polewając marynatą.Gdy wołowina się zrumieni dopiekamy pod przykryciem z folii aluminiowej,pod koniec pieczenia mięso solimy.W rondelku topimy masło dodajemy pokrojoną dymkę wlewamy wino i chwilę gotujemy na małym ogniu,wkładamy obrane pokrojone w kostkę owoce bez pestek i mieszając dusimy kilka minut na małym ogniu.Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy odrobiną zimnej wody wlewamy do sosu i mieszając podgrzewamy aż zgęstnieje.Mięso kroimy w plastry podgrzewamy w sosie przekładamy na półmisek i posypujemy natką pietruszki.Podajemy z ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iza15 22.10.2011 15:25
super
aga130982 19.10.2011 17:24
mniam mniam
Krystyna32 15.06.2011 10:12
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak