Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szczupak faszerowany pieczony w śmietanie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

szczupak 1,3 kg
seler 1 szt
marchewka 1 szt
skórka z cytryny 1/2 szt
filet z morszczuka 1/2 kg
jajko 1 szt
śmietana 1 szklanka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1/2 szklanki
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: szczupak faszerowany pieczony w śmietanie

Rybę skrobiemy,płuczemy przecinamy brzuch patroszymy płuczemy dokładnie i solimy.Do wnętrz ryby wkładamy umytą pokrojoną w paski skórkę cytrynową oraz pokrojone w cienkie słupki warzywa.Filety z morszczuka rozdrabniamy i dwukrotnie mielimy,mieszamy z jajkiem i bułką tartą doprawiamy solą i pieprzem i taką masą napełniamy rybę.Zszywamy lub spinamy wykałaczkami a wierzch posypujemy solą i pieprzem.Układamy w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym oliwą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni pieczemy co jakiś czas polewając śmietaną.Następnie ostrożnie przekładamy na półmisek polewamy sosem wytworzonym w czasie pieczenia i dekorujemy posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 27.06.2011 06:49
Bardzo smaczne i efektowne danie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak