Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierożki z kapustą i grzybami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 50 dkg
żółtko jajek 1 szt
olej 1 łyżka
Farsz:
kapusta kiszona 1/2 kg
cebula 1 szt
grzyby suszone 10 dkg
jajko 1 szt
olej 3 łyżki
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: pierożki z kapustą i grzybami

Grzyby moczymy i gotujemy w tej samej wodzie.Do garnka wrzucamy kapustę wlewamy wywar z grzybów trochę wody i gotujemy aż kapusta będzie miękka.Do mąki dodajemy żółtka olej i taką ilość ciepłej wody by można było zagnieść gładkie ciasto.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 25 min.Ugotowaną kapustę i grzyby dobrze odsączamy i siekamy.Na rozgrzanym oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę,dodajemy kapustę,grzyby i przyprawiamy do smaku pieprzem i solą.Zestawiamy z ognia i energicznie mieszamy z surowym jajkiem,studzimy.Ciasto wałkujemy na cienkie placki i wycinamy krążki,na każdym kładziemy trochę zimnego farszu i starannie zlepiamy brzegi ciasta.Gotowe gotujemy w osolonej wodzie .Podajemy polane masłem albo zrumienione na patelni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 09.08.2011 22:16
super aż slinka cieknie na sam widok
Iwona51
Iwona51 14.07.2011 09:46
uwielbiam takie domowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak