Sposób przygotowania

Zimne masło starannie siekamy z mąką,dodajemy jajko,śmietanę,cukier i znów dobrze siekamy a następnie zagniatamy na gładkie ciasto,owijamy je folią i wstawiamy na 60 min do lodówki.Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy w prostokąty szerokości 1,5 cm i długości 10 cm układamy w natłuszczonej formie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.Pieczemy aż nabiorą złotego koloru ok 15 min.Mak płuczemy zalewamy wrzącym mlekiem i gotujemy na małym ogniu ok 30 min,następnie przecedzamy przez gęste sito i trzykrotnie mielimy.Rodzynki płuczemy sparzamy i odsączamy.Miód podgrzewamy,masło ucieramy z cukrem i żółtkami,dodajemy posiekane bakalie,wanilię skórkę pomarańczową i miód dokładnie mieszamy z makiem i rumem-schładzamy.Podajemy z kruchymi łamańcami.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !