Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spód do pizzy

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
drożdże 50 g
sól 1,5 łyżeczki
woda letnia 300 ml
cukier 1 łyżeczka
oliwa 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Spód do pizzy

Drożdże rozkruszyć i zasypać cukrem. Wymieszać i poczekać, aż drożdże zaczną „chodzić” i zalać wodą. Do miski wsypać mąkę, sól i wlać oliwę, dodać zalane drożdże i wyrobić ciasto. Po kilku minutach odstawić ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie wyrabiać ciasto tak długo, aż zacznie lekko odchodzić od miski. W przypadku, gdy ciasto jest zbyt rzadkie dodać mąki. Następnie ciasto podzielić na 4 części i cienko rozwałkować. (1 część starcza na okrągłą blachę 26 cm)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Teresa19 18.07.2011 08:22
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak