Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczarkowa z klopsikami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pieczarki 500 g
ziemniaki 500 g
marchew 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczarkowa z klopsikami

500 g pieczarek
500 g ziemniaków
3 marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
100 g pora
1 cebula biała
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka maggi
2 łyżki sosu sojowo grzybowego
200 ml słodkiej śmietany 18%
2 łyżki mąki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
papryka ostra do smaku
2 łyżki masła
3 l wody
Na klopsiki
400 g łopatki wieprzowej
2 jajka
1 duża czerwona cebula
4 ząbki czosnku
4 łyżki bułki tartej
sól i pieprz do smaku

Wodę wlać do garnka, dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, por, pietruszkę i seler oraz posiekaną natkę.
Gotować na małym ogniu prawie do miękkości.
Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i wszystkie przyprawy i dalej gotować około 5-8 minut.
Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle razem z cebulą i dodać do zupy.
Łopatkę umyć, pokroić na kawałki i zmielić razem z cebulą i czosnkiem.
Do mięsa dodać jajka, bułkę tartą, sól i pieprz do smaku.
Wszystko wymieszać, formować małe kuleczki i wrzucać do zupy.
Zupę razem z klopsikami gotować jeszcze 10 minut.
Na koniec śmietanę rozrobić z mąką i zagęścić nią zupę, zagotować.
Gotową zupę można dodatkowo posypać świeżą natką pietruszki.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka_86 17.07.2012 19:16
pyszna zupka
Jolanta40 10.02.2012 08:06
wygląda smakowicie
cukiereczek 06.12.2011 15:54
apwtyczna
cooleczka 13.11.2011 11:58
wyglada apetycznie :)
wolochski 20.06.2011 22:47
super
pawel6 15.06.2011 12:13
Zrobiłem się głodny.... A zupa wygląda rewelacyjnie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak