Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Waniliowe wianuszki

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 4 szklanka
śmietana 1 szklanka
drożdże 2 dag
jajko 1 sztuka
margaryna 1 kostka
cukier wanilinowy 1 sztuka
mak 10 dag
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Waniliowe wianuszki

mąkę posiekać z tłuszczem dodać drożdże roztarte ze śmeitaną i wyrobić ciasto następnie podzielić je na małe kawałki z każdego utoczyć wałeczki nieco cieńszy niż ołówek z części wałeczki uformować niewielkie kółko a pozostałe ogonkiem owinąć je tak by powstały wianuszek maczać wianuszki w rozbitym jajku i cukrze waniliowym zmieszanym z makiem układać na blasze wysmarowanej tłuszczem i piec na rumiano

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak