Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulepttino spaghettino

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka wieprzowa 400 g
jaja 2 szt
cebula 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 5 łyżka
sól 4 szczypta
pieprz 3 szczypta
Czosnek suszony Prymat 1/2 łyżeczka
woda 2 l
kostka rosołowa 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pulepttino spaghettino

na klopsiki:
400 g szynki wieprzowej świeżej
2 jajka
1 cebula
5 łyżek bułki tartej
4 szczypty soli
3 szczypty pieprzu
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
2 l wody
2 kostki rosołowe
na sos:
1 czerwona papryka
300 g pieczarek
2 cebule
300 g sosu spaghetti
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka przyprawy do dań kuchni włoskiej
1 łyżka sosu sojowego ciemnego
1 łyżeczka przyprawy maggi
1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego
1 łyżeczka soli
5 łyżek oleju
1 paczka makaronu spaghetti
woda do ugotowania makaronu
sól i olej do wody

Wodę na klopsiki wlać do garnka, wrzucić kostki i zagotować. Mięso umyć i zmielić razem z jedną cebulą. Dodać jajka, bułkę tartą, sól, pieprz i czosnek i wyrobić masę. Formować malutkie kulki i wrzucać na gotujący się bulion. Gotować około 5-6 minut, wyjąc klopsiki z wywaru. Na głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić oczyszczone i pokrojone w kostkę pieczarki, paprykę i cebulę i smażyć około 6-7 minut. Dodać koncentrat pomidorowy, sos spaghetti i pozostałe przyprawy i dusić od czasu do czasu mieszając 3-4 minuty. Do sosu wrzucić klopsiki, wymieszać i zagotować. Ugotować makaron według przepisu, odcedzić, wrzucić go do dużego garnka, następnie wlać sos z klopsikami i wymieszać. Danie nakładać na talerze i posypać natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 14.12.2011 09:16
fajna nazwa
ZEWA 07.10.2011 16:37
my bardzo lubimy to danie
czekoladka_m 06.10.2011 18:12
I nazwa bardzo zachęcająca:)
treonina 05.10.2011 16:23
takiego spaghetti jeszcze nie jadłam, nareszcie coś nowego a nie tylko mięso mielone i sos pomidorowy z serem! dzięki!
Misiek1 14.06.2011 19:42
Super przepis!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak