Sposób przygotowania

SKŁADNIKI:

maliny świeże - kilkanaście dorodnych sztuk,
ser mascarpone - 250g,
biszkopty podłużne typu kocie języczki - 250-300g,
kakao ciemne gorzkie - ok łyżka,
mocna, wystudzona kawa - 175ml,
cukier puder - 3 czubate lyzki,
likier amaretto (lub wódka) - 6 łyżek,
śmietana kremówka 30% lub 36% - 250ml,
gorzka czekolada - 2 lyzki,
śmietan-fix - 2 opakowania

PRZYGOTOWANIE:

Trzy łyżeczki rozpuszczalnej kawy zalać 175ml wrzącej wody, ostudzić. Biszkopty zanurzać w kawie. Gorzka czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dobrze schłodzoną śmietanę (wyjętą bezpośrednio z lodówki) ubić na sztywno z trzema łykami cukru pudru i śmietan-finxami, na koniec dodać mascarpone, krótko zmiksować. Do naczynia z płaskim dnem wlać schłodzoną kawę oraz alkohol, wymieszać. Przygotować garnek, lub inne naczynie z płaskim dnem, o średnicy 26cm, wylozyc go folia spożywczą, tak, aby folia wystawała znacznie poza obrzeża garnka. Ma to na celu ułatwienie wyciągnięcia deseru z naczynia. Biszkopciki nasączamy w kawowo-alkoholowym ponczu, od bardziej miękkiej strony, po czym ukladamy je pionowo, ciasno, jeden przy drugim, wewnątrz naczynia, tworząc okrąg. Nasączonymi biszkoptami wykładamy również dno, lekko uciskając ciastka palcami, aby otworzyły zbitą powierzchnie. Na spodnia warstwę biszkoptów kładziemy krem, który posypujemy kakao oraz gorzką czekoladę, na to ponownie ukladamy nasączone biszkopty, następnie kremowa masę, kakao, biszkopty i resztę masy kładziemy na wierzch deseru. Krem na wierzchu posypać kakao i startą czekoladą. Maliny myjemy, osuszamy i dekoracyjnie układamy na wierzch deseru. Tiramisu wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny (a najlepiej na noc) aby dobrze zastygło i nabrało intensywnego smaku. Aby wyjąć deser z naczynia, chwytamy za końce foli, unosimy je do góry i przekładamy na plaski talerz. Obkrajmy folię dookolna biszkopcików, za pomocą ostrego noża i wyrzucamy folię. Pozostała folię, pod deserem, jest już łatwo wyjąć. Wystarczy unieść nieco wieżyczkę, za pomocą laskiej łopatki i cierpliwie wyciągnąć folię. Przetrzymywać w lodówce.

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    aguus

    Propozycja z malinami... Pyszności!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Natalia/tubisiek

    bardzo ładne i na pewno smaczne!
  • 0
    original
    Opublikowano

    banditka

    slicnzy zbieram sie na taki juz od pewnego czasu :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    cudo! zrobię jak będą świeże malinki
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    iknkirke

    pycha i super wygląda
  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Ale piękne.Nie może być inaczej-musi smakować wyjątkowo!
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    beatkaa153

    wygląda przepysznie
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    smakoszek

    wspaniałe słodkości
  • 2
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    pięknie wyglada
  • 0
    original
    Opublikowano

    Andzia1977

    przepiekne ciacho
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    Zastanawiałam się jak zrobić taką \"palisadę\" z biszkoptów, a tu proszę, znajduę bardzo precyzyjny opis wykonania, zresztą jak zwykle u Ciebie. Sposób wykonania już mam, teraz wystarczy zaczekać na świeże owoce.
  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    przepięknie to wygląda też muszę się nauczyć tak robić:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    mala2021

    wspaniałe
  • 1
    original
    Opublikowano

    rjustysia

    wow :)
  • 0
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    elegancki deser
  • 0
    original
    Opublikowano

    Malinka

    Rewelacja!!!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !