Sposób przygotowania

SKŁADNIKI:

wódka luksusowa - 500ml,
mleko skondensowane słodzone, zagęszczone - puszka,
mleko skondensowane, niesłodzone - puszka (400ml),
cukier wanilinowy - 8g,
cukier kryształ - 3 kopiaste lyzki (jeżeli ktoś woli słodkie, można dodać więcej)
kawa rozpuszczalna - 4 lekko kopiaste łyżeczki do herbaty,
wrząca woda - 1/4 szklanki.

PRZYGOTOWANIE:

Kawę zalewamy 1/4 szklanki wrzącej wody, mieszamy, dodajemy cukier kryształ i waniliowy, mieszamy do rozpuszczenia. Mleka z puszki wlewamy do metalowej miski/garnka, mieszamy je ze sobą i dodajemy osłodzoną kawę. Wszystko miksujemy na niezbyt dużych obrotach, dodajemy stopniowo wódkę, ciągle miksując. W zasadzie likier można już pić, ale zdecydowanie smaczniejszy będzie po 4-5 dniach. Przelewamy do butelek, najlepiej przy pomocy lejka. Wstawiamy do lodówki na kilka dni, codziennie potrząsając butelka. Likier jest rzadki, dosyć slaby i raczej delikatny w smaku, lekko słodki i lekko kawowy. Ale alkohol jest tutaj zdecydowanie mocno wyczuwalny :)

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    aguus

    super przepis!
  • 1
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    To ja się wpraszam na kieliszek.
  • 0
    original
    Opublikowano

    banditka

    pysznie wyglada
  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    coś jak mój cielaczek, ale z kawą - super pomysł, muszę spróbować
  • 0
    p8230976
    Opublikowano

    monika141

    fajny przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    czekoladka_m

    muszę wypróbować:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !