Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki z rabarbarem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

rabarbar
cukier puder
mąka pszenna

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki z rabarbarem

SKŁADNIKI:

mąka pszenna - 200g,
jaja - 6 średniej wielkosci,
mleko - 6 łyżek,
sól - niepełna łyżeczka,
cukier z wanilią (lub 2 krople esencji waniliowej) - łyżeczka,
cukier kryształ - 4 łyżki,
rabarbar - 2-3 łodygi,
cukier puder - do posypania,
olej do smażenia.

PRZYGOTOWANIE:

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną piane. Miksując, dodajemy cukier, cukier z wanilią, pozostałą sól i stopniowo po jednym żółtku. Mieszając łyżką, dodajemy przesianą mąkę, a następnie mleko. Rabarbar myjemy, obieramy i osuszamy. Kroimy na dość drobne kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką kładziemy ciasto. W każdy placuszek wciskamy po kilka cząstek rabarbaru. Gdy po kilku minutach ciasto się zetnie, przewracamy placki na drugą stronę. Po usmażeniu osączamy placki z tłuszczu kładąc je na papierowym ręczniku. Po ostygnięciu, posypujemy je cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czekoladka_m 14.01.2012 16:57
Mniam, jeszcze troszkę i znów będzie sezon na rabarbar:):)
jasiek 27.11.2011 12:34
bardzo ciekawe
jasiek 27.11.2011 12:34
bardzo ciekawe
eli_555 20.09.2011 23:04
pycha
banditka 22.06.2011 10:05
ojoj :) mniam
maciek7 21.06.2011 09:05
super
1j1o1l1a1 14.06.2011 21:27
piekąc placki z jabłkami albo rabarbarem, \"owoce\" pokrojone daję do ciasta ...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak