Sposób przygotowania

SKŁADNIKI:

ziemniaki - 1,5-2kg (waga w skórce),
papryki - 2 (u mnie czerwona i zielona),
kapusta pekińska - średniej wielkosci główka,
pieczarki - 250g,
cebula - 2 średniej wielkosci,
czosnek - 2 ząbki,
ser feta - 125g (można więcej),
smalec gęsi ( lub inny tłuszcz, np. oliwa lub masło) - 4 łyżki,
śmietana 30% - 300ml,
musztarda francuska (można inna) - 3 łyżki,
syrop klonowy (lub miód płynny) - 2 łyżki,
maka - łyżka,
sól, pieprz, kolendra mielona,
oliwa z oliwek - 2 łyżki,
oregano.

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w niezbyt grube plastry. Pozostałe warzywa oraz pieczarki obieramy, myjemy i osuszamy. Kapustę siekamy, cebule kroimy w kosteczkę, pieczarki w plastry, paprykę w słupki, czosnek w drobniutka kosteczkę. Duże, żaroodporne naczynie skrapiamy dwoma łyżkami oliwy i ukladamy w nim dachówkowato plasterki ziemniaków, które posypujemy solą i oregano. Wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy przez 35 minut w 190 stopniach (lub wedle gustu - ziemniaki można wcześniej podgotować lub podsmażyć ). W międzyczasie rozgrzewamy 2 łyżki smalcu na patelni i wrzucamy pokrojoną cebulę. Smażymy na dużym ogniu, a gdy się zeszkli, dodajemy pieczarki, sól i pieprz. Dalej smażymy, często mieszając, do momentu, kiedy pieczarki zmiękną, ale jeszcze nie zaczną puszczać soku. Ponownie rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu na patelni, wrzucamy paprykę i kapustę. Smażymy przez 5 minut - nie przyprawiamy, bo podczas pieczenia, posolona kapusta i papryka puściłyby dużo niepotrzebnego soku. Podsmażoną cebulę z pieczarkami układamy na ziemniakach, a następnie kładziemy warstwę kapusty z papryką. Wierzch posypujemy pokrojoną w kosteczkę fetą. Miód mieszamy z musztardą i mąką, powoli mieszając wlewamy śmietanę, dodajemy sól, pieprz, kolendrę, posiekany drobno czosnek i polewamy całość. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w 190 stopniach. Zapiekankę przykrywamy folią do pieczenia, a na 10 minut przed zakończeniem pieczenia zdejmujemy folię i zapiekamy do zrumienienia. Sprawdzamy, czy ziemniaki są miękkie, jeśli nie, podpiekamy pod przykryciem przez ok 10 minut. Podajemy na gorąco. Możemy wzbogacić smak zapiekanki, dodając do środka pokrojony w kostkę chudy boczek, przyprawioną wczesniej i podsmazoną pierś z kurczaka lub wędlinę.

Komentarze

  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Pysznie,kolorowo i zdrowo.
  • 1
    original
    Opublikowano

    ewelinapac

    pycha
  • 2
    original
    Opublikowano

    tomek18

    wygląda nawet przepysznie
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    iknkirke

    mniam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !