Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Podudzia kurczaka piecz z ziemniaczkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

podudzia kurczaka
ziemniaki
majonez

Przepis i sposób przygotowania na: Podudzia kurczaka piecz z ziemniaczkami

SKŁADNIKI:

podudzia kurczaka - 1kg,
ziemniaki - 1,5 kg (można więcej),
Kucharek,
sól.
pieprz ziołowy,
pieprz czarny mielony,
papryka słodka czerwona,
curry,
czosnek granulowany,
majonez - 7 łyżek,
keczup - 7 łyżeczek,
oregano suszone.

PRZYGOTOWANIE:

Kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć dokładnie Kucharkiem. Każdą cześć posypać z obu stron: papryka słodką, czosnkiem garnulowanym, curry, solą oraz pieprzem i wetrzeć w mięso. Odstawić na 1-2 godziny do lodówki. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w niezbyt cienkie paski. Ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego i posypać solą. Na wierzchu ułożyć porcje kurczaka i na każdą z nich rozprowadzić po łyżce majonezu, a następnie polać keczupem. Całość posypać oregano. Przykryć folią do zapiekania. Wstawić do zimnego piekarnika. Piec w 200 stopniach pod przykryciem przez 50 minut, zdjąć folie i zapiekać do zrumienienia przez 25 minut. Danie jest pyszne - tłuszczyk z mięsa wraz z przyprawami podczas pieczenia spływają na ziemniaki nadając im znakomity smak!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czekoladka_m 29.02.2012 19:03
tak ja tez lubię takie potrawy w jednym naczyniu. Sarenko, wyglądają bosko!!
anemon 31.01.2012 08:12
Prezentuj? si? wy?mienicie, dodatkowy atut, to ?e robi si? w jednym naczyniu.
Ewa104 14.06.2011 21:00
Ale pychotki,aż czuję jak musiało pachnieć w czasie pieczenia.
Gosia40 14.06.2011 20:04
Piękny kolor na podudziach... I muszą smakować wyśmienicie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak