Sposób przygotowania

SKŁADNIKI:

podudzia kurczaka - 1kg,
ziemniaki - 1,5 kg (można więcej),
Kucharek,
sól.
pieprz ziołowy,
pieprz czarny mielony,
papryka słodka czerwona,
curry,
czosnek granulowany,
majonez - 7 łyżek,
keczup - 7 łyżeczek,
oregano suszone.

PRZYGOTOWANIE:

Kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć dokładnie Kucharkiem. Każdą cześć posypać z obu stron: papryka słodką, czosnkiem garnulowanym, curry, solą oraz pieprzem i wetrzeć w mięso. Odstawić na 1-2 godziny do lodówki. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w niezbyt cienkie paski. Ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego i posypać solą. Na wierzchu ułożyć porcje kurczaka i na każdą z nich rozprowadzić po łyżce majonezu, a następnie polać keczupem. Całość posypać oregano. Przykryć folią do zapiekania. Wstawić do zimnego piekarnika. Piec w 200 stopniach pod przykryciem przez 50 minut, zdjąć folie i zapiekać do zrumienienia przez 25 minut. Danie jest pyszne - tłuszczyk z mięsa wraz z przyprawami podczas pieczenia spływają na ziemniaki nadając im znakomity smak!

Komentarze

  • 4
    original
    Opublikowano

    Gosia40

    Piękny kolor na podudziach... I muszą smakować wyśmienicie:)
  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Ale pychotki,aż czuję jak musiało pachnieć w czasie pieczenia.
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Prezentuj? si? wy?mienicie, dodatkowy atut, to ?e robi si? w jednym naczyniu.
  • 0
    original
    Opublikowano

    czekoladka_m

    tak ja tez lubię takie potrawy w jednym naczyniu. Sarenko, wyglądają bosko!!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !