Przepis i sposób przygotowania na: Wieniec markurkowy waniliowo-kawowy
mąka pszenna - 250g,
mąka ziemniaczana - 150g,
cukier (u mnie brązowy) - szklanka + 1 czubata łyżka,
proszek do pieczenia lub soda - 2 łyżeczki,
cukier waniliowy - 8g + kilka kropel esencji waniliowej,
kawa rozpuszczalna - 2 duże lyzki,
margaryna - 200g,
dojrzały banan - spory,
mleko - 1/4 szklanki + 1 łyżka,
sok z cytryny - łyżka,
powidła, u mnie porzeczkowe - łyżka,
szczypta soli,
jaja - 4,
tłuszcz i maka do formy,
cukier puder - ok szklanka,
woda gorąca - 2-3 łyżki,
kawa - lekko czubata łyżeczka.
PRZYGOTOWANIE:
Banana rozgnieść widelcem i skropić sokiem z cytryny. Miękką margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać jaja i dalej ucierać mikserem. Dodać banana, 1/4 szklanki mleka, esencję waniliową i szczyptę soli. Ucierając stopniowo dodawać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia/sodą. Formę na wieniec wysmarować pluszczem i posypać mąką, rozgrzać piekarnik. Ciasto podzielić na 2 równe części. Jedna z nich wlać do formy. Do drugiej dodać czubatą łyżkę cukru, łyżkę powideł oraz rozpuszczona w łyżce podgrzanego mleka kawę, wymieszać. Ciemne ciasto wylać na jasne i przemieszać widelcem, spiralnym ruchem - jedynie raz. Piec przez 45 minut w 180 stopniach (po 25 minutach pieczenia zmniejszyłam temp. do 170). Sprawdzić patyczkiem, jeżeli po włożeniu do ciasta, będzie suchy, babka jest gotowa. Ciasto studzimy, wyjmujemy z formy i polewamy lukrem. Aby przygotować lukier, należy podgrzać 2-3 lyzki gorącej wody wymieszanej z kawa i wymieszać ja dokładnie z cukrem pudrem, tak aby nie było grudek. Ciasto jest wilgotne, puszyste i smaczne.