Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab z pieczarkami pod pysznym sosem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki
cebula

Przepis i sposób przygotowania na: Schab z pieczarkami pod pysznym sosem

SKŁADNIKI:

schab b/k - 5 plastrów,
pieczarki - 250g-500g (im więcej tym lepiej),
cebula - 2-3 średniej wielkosci,
śmietana 30% - 300ml,
syrop klonowy lub miód sztuczny płynny - 3 łyżki,
musztarda, najlepiej ostra (u mnie rosyjska ) - 2 łyżki,
mąka pszenna - łyżka z lekkim czubem,
sól, pieprz,
pieprz ziołowy,
kolendra mielona,
ser zółty - 100g (lub więcej)

PRZYGOTOWANIE:

Schab umyć, osuszyć, posolić i posypać pieprzem ziołowym z obu stron. Ułożyć obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Cebulęe i pieczarki obrać i umyć. Cebule pokroić w piórka, pieczarki w niezbyt cienkie paski. Miód, musztardę oraz mąkę dobrze wymieszać. Stopniowo dolewać śmietanę, dobrze wymieszać. Doprawić solą, pieprzem oraz kolendrą. Na schabowe ulozyc warstwę cebuli, którą delikatnie posypać przyprawą uniwersalną. Następnie położyć pieczarki, które przyprawić pieprzem i bardzo ostrożnie - solą. Całość polać sosem śmietanowym i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 50 minut w 180-190 stopniach. Tuz przed zakończeniem pieczenia, wierzch posypać startym żółtym serem i ponownie wstawić do gorącego piekarnika, do rozpuszczenia sera. Podałam z ziemniakami i surówką z sałaty lodowej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czekoladka_m 03.07.2012 16:54
taki obiad to jest coś:):)
ilka_86 22.02.2012 14:51
bardzo apetyczne danko
BernadettaP 03.01.2012 12:07
Obłędny ! Poproszę choć odrobinę... :)
ZEWA 27.06.2011 11:19
jak zwykle pyszności serwujesz Sarenko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak