Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grochówka na indyku i wędzonym boczku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

boczek wędzony
cebula

Przepis i sposób przygotowania na: Grochówka na indyku i wędzonym boczku

SKŁADNIKI:

udziec indyka z kością - 700g,
boczek surowy, wędzony - 200g,
cebula - 2,
groch łuskany - 500g,
marchewka młodą - 3 sztuki,
korzeń pietruszki - 2,
korzeń selera - wielkosci pietruszki,
seler naciowy - 2 łodygi,
ziemniaki - 6 mniejszych,
czosnek - 2-3 ząbki,
vegeta,
sól, pieprz,
kolendra mielona,
liść laurowy - 2 listki,

PRZYGOTOWANIE:

Aby przygotować grochówkę na indyku i wędzonym boczku należy:
Groch wielokrotnie przepłukać, zalać zimną wodą i zostawić na noc do napęcznienia. Warzywa obrać, umyć i drobno pokroić. Udziec umyć oraz naciąć głęboko w kilku miejscach. Boczek pokroić w kosteczkę i podsmazyc na suchej patelni. Na tłuszczu z boczku zeszklić cebulę, do lekkiego zrumienienia. Udziec wlozyc do garnka i zalać wodą z 2 łyżkami vegety i 1/2 łyżeczki soli. Zagotować i zebrać szum. Gotować przez 30 minut, dodać odsączony groch, gotować przez 20 minut. Dodać listki laurowe, pieprz, sól, podsmażoną cebulę, boczek, marchewkę, pietruszkę, selery oraz ziemniaki. Gotować przez 20 minut - 30 minut do miękkości wszystkich składników. Tuz przed zakończeniem dodać drobno posiekany czosnek, mielona kolendrę i doprawić do smaku.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa104 02.07.2011 11:00
Przy dzisiejszej deszczowej i pogodzie zjadłabym z ochotą.Na wędzonym boczku- mniam.
eli_555 16.06.2011 23:08
pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak