Sposób przygotowania

SKŁADNIKI:

kurczak cały - o wadze 1,5kg,
sól,
Marynata:
oliwa z oliwek - 3 łyżki,
sok z cytryny - 2-3 łyżki,
syrop klonowy (lub miód płynny) - kopiasta łyżka,
czosnek - 2-3 większe ząbki,
tymianek suszony - łyżka,
papryka słodka - niepełna łyżeczka,
kurkuma - niepełna łyżeczka,
kolendra mielona - 1/3 łyżeczki,
sól,
pieprz ziołowy i czarny mielony - szczypta.

PRZYGOTOWANIE:

Kurczaka umyć, dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym, odciąć gruczoł kuprowy oraz nadmiar tłuszczu, nakłuć widelcem w wielu miejscach i natrzeć dokładnie solą. Odstawić do lodówki na 1-2 godziny. Przygotować marynatę: Do szklanki wlać oliwę, sok z cytryny, syrop klonowy i zmiażdżony czosnek, wymieszać. Dodać pozostałe przyprawy i wymieszać. Marynatę rozprowadzić dokładnie na kurczaku. Kurczaka można zostawić w marynacie na 6-12 godzin w lodówce, ja jednak piekłam go od razu. Układamy kurczaka grzbietem do góry na blasze wyścielonej folią aluminiową. Piekarnik rozgrzewamy przez 10 minut do 200 stopni i wkładamy kurczaka. Pieczemy przez 40 minut w 190 stopniach, po czym wyjmujemy i przewracamy ptaka piersią do góry. Pieczemy przez kolejne 40 minut w tej samej temperaturze, podlewając go wytworzonym sosem. Wyjmujemy ponownie kurczaka z piekarnika, owijamy szczelnie folią, zmniejszamy temperaturę pieczenia do 150 stopni i zostawiamy kurczaka na 40 minut. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy mięso przez 15 minut, przy uchylonych drzwiczkach. Powstały sos można zagęścić mąką i polać nim ryz lub ziemniaki. W tyłek kurczaka, przed pieczeniem, włożyłam kilka marchewek, korzeń pietruszki oraz pora, które posmarowałam marynatą. Polecam jednak pieczenie warzyw obok kurczaka, są wtedy znacznie smaczniejsze i bardziej miękkie.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    ale pyszny
  • 2
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    świetnie się prezentuje
  • 1
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    uwielbiam tak przygotowane mieso
  • 1
    original
    Opublikowano

    plocia

    Chrupiącego kurczaka to ja zawsze zjem z chęcią

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !