Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krewetki, suszony groszek, ricotta...

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

krewetki
ser ricotta

Przepis i sposób przygotowania na: Krewetki, suszony groszek, ricotta...

SKŁADNIKI:

groszek suszony - 250g,
krewetki - 150g,
ser ricotta - czubata łyżka (lub wiece do smaku),
sól,
pieprz ziołowy,
cukier,
mielona kolendra - szczypta do smaku,
jogurt naturalny grecki,
wafle ryżowe.

PRZYGOTOWANIE:

Groszek przygotować wg przepisu na opakowaniu. Namoczyłam w 850ml wrzącej wody+tabletka musująca, która była w środku opakowania. Moczyłam przez kilka godzin, pomimo, iż instrukcja mówiła tylko o dwóch godzinach. Kilkakrotnie dobrze opłukałam groszek pod strumieniem zimnej wody. Zalałam 1/2 litra wrzącej wody, przyprawiłam cukrem, solą, pieprzem i kolendrą, gotowałam na niewielkim ogniu, do miękkości, przez 30 minut. Krewetki opłukać i osuszyć. Można krewetki podsmażyć na maśle, a wcześniej natrzeć rozgniecionym czosnkiem. W wersji na szybko można wrzucić krewetki do gotującego się groszku, ale w wersji z czosnkiem są smaczniejsze. Gotować przez kilka minut do miękkości, aż krewetki zmienią barwę na różowo-pomarańczową. W połowie gotowania dodać ricottę. Na koniec można dodać ząbek posiekanego czosnku. Podawać na gorąco z kapkami jogurtu na zupie i przygryzać waflami ryżowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eeee 16.05.2012 10:24
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak