Sposób przygotowania

SKŁADNIKI:

groszek suszony - 250g,
krewetki - 150g,
ser ricotta - czubata łyżka (lub wiece do smaku),
sól,
pieprz ziołowy,
cukier,
mielona kolendra - szczypta do smaku,
jogurt naturalny grecki,
wafle ryżowe.

PRZYGOTOWANIE:

Groszek przygotować wg przepisu na opakowaniu. Namoczyłam w 850ml wrzącej wody+tabletka musująca, która była w środku opakowania. Moczyłam przez kilka godzin, pomimo, iż instrukcja mówiła tylko o dwóch godzinach. Kilkakrotnie dobrze opłukałam groszek pod strumieniem zimnej wody. Zalałam 1/2 litra wrzącej wody, przyprawiłam cukrem, solą, pieprzem i kolendrą, gotowałam na niewielkim ogniu, do miękkości, przez 30 minut. Krewetki opłukać i osuszyć. Można krewetki podsmażyć na maśle, a wcześniej natrzeć rozgniecionym czosnkiem. W wersji na szybko można wrzucić krewetki do gotującego się groszku, ale w wersji z czosnkiem są smaczniejsze. Gotować przez kilka minut do miękkości, aż krewetki zmienią barwę na różowo-pomarańczową. W połowie gotowania dodać ricottę. Na koniec można dodać ząbek posiekanego czosnku. Podawać na gorąco z kapkami jogurtu na zupie i przygryzać waflami ryżowymi.

Komentarze

  • 0
    img_2131687142106
    Opublikowano

    eeee

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !