Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz drobiowy z pieczarkami i cukinią

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

podwójna pierś kurczaka
pieczarki

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz drobiowy z pieczarkami i cukinią

SKŁADNIKI:

podwójna pierś kurczaka,
pieczarki - 250g,
cukinia młoda, bezpestkowa,
cebula - 2 średniej wielkosci,
czosnek - 2-3 ząbki,
seler naciowy - łodyga,
maka pszenna lub kukurydziana do zagęszczenia sosu,
sos sojowy (najlepiej grzybowy)
przyprawa Gyros, Kebab-Gyros, lub inna tego typu (można użyć maggi),
kolendra mielona,
czosnek granulowany,
cukier - łyżeczka,
oregano,
masło - 2 łyżki,
sól i pieprz.


PRZYGOTOWANIE:

Piersi myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę lub paski. Przyprawiamy przyprawą Gyros, sosem sojowym, czosnkiem granulowanym, oregano oraz mieloną kolendrą. Warzywa i pieczarki myjemy i osuszamy. Cukinie kroimy na pół-paski, nie obieramy ze skórki. Pieczarki i pozostałe warzywa obieramy i drobno kroimy. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy cebule, która posypujemy łyżeczką cukru (cebula puszcza wtedy więcej soku). Chwilkę smażymy i dodajemy piersi oraz pieczarki. Przyprawiamy pieprzem. Smażymy przez minutkę i dodajemy cukinię oraz seler naciowy, przyprawiamy. Smażymy często mieszając do miękkości wszystkich składników. Pod koniec dodajemy czosnek i całość zagęszczamy łyżką mąki rozpuszczonej w niewielkiej ilości zimnej wody. Przyprawiamy ostatecznie do smaku. Podajemy z ugotowanym ryżem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

as28 09.10.2012 20:09
fajne
as28 09.10.2012 20:09
fajne
as28 09.10.2012 20:09
fajne
Mysiunia 30.08.2011 09:07
rewelacja! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak