Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wołowina duszona z winem i pieczarkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwica wołowa
cebula
pieczarki

Przepis i sposób przygotowania na: Wołowina duszona z winem i pieczarkami

SKŁADNIKI:

polędwica wołowa - 800g,
cebula - 2 średniej wielkosci,
pieczarki - 250g,
papryka - duża,
seler naciowy - duża łodyga,
czosnek - 3 ząbki,
wino czerwone wytrawne - ok 300 ml,
maka pszenna i kukurydziana - do obtoczenia,
olej - 1/3 szklanki,
sól, pieprz,
papryka czerwona,
kostka rosołowa, grzybowa,
tymianek suszony - 2 łyżki,
liść laurowy,
mielona kolendra.


PRZYGOTOWANIE:

Wołowinę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na drobne kawałki. Posypać sola i obtoczyć w mące (wymieszałam kukurydzianą i pszenną w proporcji 1:1). Warzywa oraz pieczarki obrać, umyć i pokroić. W dużym rondlu dobrze rozgrzać olej i podsmażyć mięso do zrumienienia, dodać cebulę oraz paprykę i chwile podsmażyć. W razie potrzeby dolać więcej oleju. W 2/3 szklanki gorącej wody rozpuścić kostkę grzybową i razem z winem zalać mięso. Przyprawić tymiankiem, pieprzem, papryką czerwoną i solą. Dusić pod przykryciem przez godzinę. Następnie dodać pieczarki, łodygę selera, liść laurowy i dusić przez kolejną godzinę. W razie potrzeby dodać więcej wina lub wody oraz przyprawić do smaku. Na kilka minut przed zakończeniem duszenia dodać drobno posiekany czosnek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 14.06.2013 20:34
Bardzo chętnie spróbuję takiego mięsa :)
eli_555 03.07.2011 22:51
pycha danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak