Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Maślane bułeczki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 1/2 kostki
jajko 3 sztuki
drożdże 30 gram
sól 1 szczypta
cukier puder 1/2 szklanki
mleko 1 szklanka
mąka ok.4,5 szklanki
cukier waniliowy 30 gram
cukier 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Maślane bułeczki

Z ciepłego mleka, drożdży i łyżki cukru zrobić rozczyn. Masło wymieszać z jajkami, solą, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i 1 szklanką mąki. Wlać rozczyn, wymieszać. Dodać resztę mąki i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić, żeby wyrosło. Po tym czasie rwać małe kawałki ciasta, formować w dłoniach kulki i układać je na wysmarowaną blachę. Każdą bułeczkę naciąć na krzyż. Można posmarować rozmąconym jajkiem, albo ciepłą wodą i posypać cukrem. Piec 12-15 minut na rumiano.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sroczka 12.01.2014 21:42
Przepyszne te bułeczki.
kate.500 24.10.2012 07:10
ekstra
Weronika_eM 21.12.2011 17:03
przepyszne
Katarzyna/kate1980 14.06.2011 20:34
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak