Sposób przygotowania

2 szklanki maki pszennej
1 jajo
2 łyżki oleju
ok. 1/2 szklanki ciepłej wody
1/2 mięsa z rosołu obranego od kości
około 1/2 szklanki rosołu
1 łyżeczka ziół prowansalskich lub majeranku
pieprz
sól

Mięso przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi i zmiksować blenderem na jednolitą masę. Jeśli masa byłaby zbyt sucha to można do niej dodać odrobinę rosołu. Mąkę przesiać, dodać 1/2 łyżeczki soli, jajo, olej i stopniowo dolewając wodę wyrabiać ciasto aż będzie elastyczne i nie będzie kleiło sie do rąk. Ciasto podzielić na porcje, cienko rozwałkować i wykrawać pierogi. Na każdy krążek ciasta nałożyć porcję farszu i dokładnie zlepić. W szerokim garnku zagotować posoloną wodę. Wrzucać partiami pierogi i gotować 3-5 minut od chwili wypłynięcia (w zależności od wielkości). Podawać okraszone zrumienioną cebulką.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    agnieszka137

    smaczniutkie:)
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    Pyszne są takie pierogi, również odsmażane na rumiano.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    aż czuję ich zapach:) bardzo lubię pierogi z mięsem.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !