Sposób przygotowania

2 szklanki maki pszennej
1 jajo
2 łyżki oleju
ok. 1/2 szklanki ciepłej wody
sól
2-3 szklanki jagód (mogą być mrożone)

Mąkę przesiać, dodać 1/2 łyżeczki soli, jajo, olej i stopniowo dolewając wodę wyrabiać ciasto aż będzie elastyczne i nie będzie kleiło sie do rąk. Ciasto podzielić na porcje, cienko rozwałkować i wykrawać pierogi. Każdy nadziać jagodami, dokładnie skleić. W szerokim garnku zagotować posoloną wodę. Wrzucać partiami pierogi i gotować 3-5 minut od chwili wypłynięcia (w zależności od wielkości). Podawać posypane cukrem lub polane smietaną z cukrem. Jeśli używamy mrożonych jagód to nie rozmrażamy ich przed użyciem, a pierogi gotujemy 1-2 minuty dłużej.

Komentarze

  • 3
    no-image
    Opublikowano

    halina17

    smaczne
  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    uwielbiam pierogi z owocami!:)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    agnieszka137

    przepyszne
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Uwielbiam pierogi z jagodami ... jeść, a nie lepić.
  • 2
    zdjecie9660
    Opublikowano

    smakowita

    smaczne pierożki
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !