Sposób przygotowania

Ryż dwukrotnie zalewamy wodą i przepłukujemy i za każdym razem delikatnie mieszamy. Następnie zalewamy wodą nad poziom ryżu i odstawiamy na około 20 minut.

Przygotowujemy zaprawę do ryżu : mieszamy 9 łyżek octu ryżowego Blue Dragon z 5 płaskimi łyżkami cukru i 2 płaskimi łyżeczkami soli.

Namoczony ryż odcedzamy i wsypujemy do garnka zalewamy wodą o objętości suchego ryżu. Gotujemy aż się woda zagotuje i przestawiamy na najmniejszy palnik na mały gaz. Gotujemy pod przykryciem 15 minut i ostawiamy na kolejne 15 minut z gazu nie podnosząc pokrywki.

Po tym czasie dodajemy zaprawę i mieszamy ryż. Odstawiamy na chwilę do ostygnięcia.

Na macie bambusowej układamy listki alg morskich i na to na 2/3 powierzchni układamy letni ryż i na środku nakładamy w małych ilościach wasabi, a następnie ogórek pokrojony na bardzo wąskie paski i łososia pokrojonego w paski. Zawijamy i kroimy na kawałki o średnicy 2,5 cm.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    magdalena63

    oo sushi jeszcze nie jadłam
  • 0
    10547441_831219136896373_3580794721243242267_n
    Opublikowano

    iwa643

    pycha

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !