Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sushi maki z łososiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż 1,5 szklanki
ogórek 1/3 sztuki
suszone algi morskie 3 szt
wędzony łosoś 100 g
japoński sos sojowy 4 łyżki
ocet ryżowy 9 łyżek
cukier 5 łyżek
sól 2 łyżeczki
imbir 2 łyżki
wasabi 1 (pasta)

Przepis i sposób przygotowania na: Sushi maki z łososiem

Ryż dwukrotnie zalewamy wodą i przepłukujemy i za każdym razem delikatnie mieszamy. Następnie zalewamy wodą nad poziom ryżu i odstawiamy na około 20 minut.

Przygotowujemy zaprawę do ryżu : mieszamy 9 łyżek octu ryżowego Blue Dragon z 5 płaskimi łyżkami cukru i 2 płaskimi łyżeczkami soli.

Namoczony ryż odcedzamy i wsypujemy do garnka zalewamy wodą o objętości suchego ryżu. Gotujemy aż się woda zagotuje i przestawiamy na najmniejszy palnik na mały gaz. Gotujemy pod przykryciem 15 minut i ostawiamy na kolejne 15 minut z gazu nie podnosząc pokrywki.

Po tym czasie dodajemy zaprawę i mieszamy ryż. Odstawiamy na chwilę do ostygnięcia.

Na macie bambusowej układamy listki alg morskich i na to na 2/3 powierzchni układamy letni ryż i na środku nakładamy w małych ilościach wasabi, a następnie ogórek pokrojony na bardzo wąskie paski i łososia pokrojonego w paski. Zawijamy i kroimy na kawałki o średnicy 2,5 cm.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iwa643 24.06.2011 06:23
pycha
magdalena63 20.06.2011 14:15
oo sushi jeszcze nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak