Sposób przygotowania

Pasternak myjemy,obieramy i płuczemy,wkładamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy tak aby korzenie były lekko twardawe,odcedzamy i kroimy w plasterki.Cebulę obieramy i kroimy w plasterki podduszamy na oliwie nie rumieniąc.Pomidory sparzamy,obieramy i kroimy w plasterki,jajka kroimy w cząstki.Jajka surowe łączymy z mlekiem i serem ubijając trzepaczką.Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i posypujemy bułką tarta,układamy w nim warstwę pasternaku,cebulę pomidory i jajka,każdą warstwę pasternaku i jajek posypujemy solą i pieprzem i posypujemy natką pietruszki.Pierwszą i ostatnią warstwę powinien stanowić pasternak.Całość zalewamy mlekiem roztrzepanym z jajkami,powierzchnię posypujemy bułką tartą i skrapiamy stopionym masłem.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy rumieniąc na jasnozłoty kolor.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !