Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zapiekanka z pasternaku z jajkami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pasternak 1 kg
cebula 20 dkg
natka pietruszki 8 łyżek
pomidory 1/2 kg
mleko 2 szklanki
jajko 2 szt
sól
imbir
masło 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
pieprz
oliwa 4 łyżki
ser żółty 10 (tarty)
jajko ugotowane na twardo 4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: zapiekanka z pasternaku z jajkami

Pasternak myjemy,obieramy i płuczemy,wkładamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy tak aby korzenie były lekko twardawe,odcedzamy i kroimy w plasterki.Cebulę obieramy i kroimy w plasterki podduszamy na oliwie nie rumieniąc.Pomidory sparzamy,obieramy i kroimy w plasterki,jajka kroimy w cząstki.Jajka surowe łączymy z mlekiem i serem ubijając trzepaczką.Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i posypujemy bułką tarta,układamy w nim warstwę pasternaku,cebulę pomidory i jajka,każdą warstwę pasternaku i jajek posypujemy solą i pieprzem i posypujemy natką pietruszki.Pierwszą i ostatnią warstwę powinien stanowić pasternak.Całość zalewamy mlekiem roztrzepanym z jajkami,powierzchnię posypujemy bułką tartą i skrapiamy stopionym masłem.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy rumieniąc na jasnozłoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata113 14.06.2011 08:56
świetny przepis
gosia47-47 14.06.2011 08:18
ekstra
pioge7 14.06.2011 08:16
doskonałe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak