Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

patison zapiekany

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sól
cukier szczypta
czosnek 2 ząbki
wywar warzywny 1 szklanka
śmietana 1 szklanka
masło 2 łyżki
mąka 2 łyżki
żółtko jajek 2 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
Przyprawa curry orientalna Prymat
patison kilka szt
natka pietruszki 6 łyżek
ser gouda 15 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: patison zapiekany

Patisony myjemy,obieramy kroimy poziomo na pół,wydrążamy luzny miąższ z pestkami.Oczyszczone połówki obieramy cienko ze skórki skrobaczką do ziemniaków i kroimy w kawałki,wkładamy do wrzącej osolonej wody z dodatkiem cukru i gotujemy 10 min.Masło topimy dodajemy drobno posiekany czosnek i chwilkę podgrzewamy nie rumieniąc,dodajemy curry i mąkę,dolewamy powoli wywar mieszając trzepaczką doprowadzamy do wrzenia,następnie dodajemy śmietanę wymieszaną z żółtkami połową sera i połową natki pietruszki,przyprawiamy do smaku solą.Ugotowane patisony zalewamy sosem i posypujemy pozostałym serem i tartą bułką.Zapiekamy w piekarniku.Zru,ienioną zapiekankę posypujemy natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Tomek Szczecin 14.08.2023 19:12
Świetne, zrobiłem z prawdziwym curry, cały ser dałem na wierzch żeby było bardziej chrupkie. Jakie zapachy w domu mmm. Ps Następne danie które zrobię zastosowujac przepis będzie kurczak z ziemniakami w plastrach.
Doradca Smaku 16.08.2023 12:18
Bardzo dobry pomysł z curry i serem! Cieszę się, że danie smakowało. Kurczak z pewnościę też będzie pyszny!
szyba 14.06.2011 09:17
smakowite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak